Julesalat hører til samme slægt som endivie og til samme art som cikorie, hvis rod anvendes som kaffeerstatning. Det er dog hverken blade eller rod, der anvendes af julesalat, men de blegede skud, der udvikles efter drivning i mørke. Der blev tidligere indført mange af disse skud fra Belgien og Frankrig, men efterhånden som efterspørgslen er tiltaget, dyrkes julesalat nu også her i landet af handelsgartnere og private.
Vækstkrav og pleje: For at undgå blomsterdannelse sås frøet først i begyndelsen af juni på friland. Jorden skal være velgødet og ikke for tør. Frøet sås i rækker med 30 cm's afstand, og småplanterne tyndes ud til 20-25 cm's afstand. I september-november graves rødderne op, toppen skæres bort straks over bladfæstet, og rødderne renses og opbevares derefter i sand i en kold, men frostfri kælder. Hver 3. eller 4. uge tages et hold frem til drivning og plantes i en kasse i sandblandet lerjord. Da skuddene skal vokse frem i fuldstændigt mørke for ikke at blive bitre i smagen, stilles en anden kasse over, inden drivningen finder sted ved 10-20°C. I løbet af ca. 4 uger er skuddene 15-20 cm lange og høsttjenlige.
Julesalat-skud, der er vokset frem i mørke, har mistet den bitre smag. De er sprøde og lækre.