Sar er en krydderurt, der tidligere blev anvendt i større udstrækning end i dag. Den kaldes også bønneurt, et meget passende navn, idet den især bruges i retter med tørrede eller friske bønner. Smagen minder om peber og skyldes de æteriske olier i skud og blade. Planten har været kendt her i landet siden middelalderen, hvor den dyrkedes i klosterhaverne. I dag anvendes den udelukkende som krydderi, men tidligere brugtes den også som lægeplante. Sar er en enårig urt med hele, ofte mange, smalle, ustilkede stængel blade og små, blegt lyslilla læbeblomster samlet i kranse nedentil og i duske opadtil i blomsterstanden.
Sar eller bønne urt (Satureja hortensis) er en enårig krydderurt.
Vækstkrav: Let, gerne ret mager jord i sol.
Pleje: Frøet sås på blivestedet i april-maj og dækkes kun ganske let. Planterne udtyndes til 5-10 cm's afstand.
Anvendelse: Unge skud og blade kan anvendes friske eller tørrede. Til tørring høstes straks før blomstring. Stænglerne bundtes og hænges op på et luftigt sted i skygge.
Andre arter: Vintersar eller bjergsar (Satureja montana) fra Sydeuropa er en ganske lav, vellugtende staude, der om vinteren fryser ned, men igen skyder fra basis det følgende år. Bladene er brodspidsede, og blomsterne, der er samlet i tætte kranse, er hvide til lyslilla. Planten blomstrer i september og minder om timian. Den kan med fordel plantes i stenbed. Frøet sås i hus i april. Småplanterne prikles i potter og udplantes i maj på blivestedet i haven.