Med »Lov om kommuneplanlægning« har Folketinget sikret borgerne en betydelig indflydelse på kommunernes fremtidige fysiske miljø, dvs. alle de ydre påvirkninger, vi får fra vore omgivelser i bredeste forstand.
Hver kommune skal have en »kommuneplan«, som udstikker de overordnede rammer med hensyn til befolkningstal, arealanvendelse, serviceniveau og miljø.
Før et nyt bygge- eller anlægsarbejde sættes i gang, skal der foreligge en lokalplan, ligesom en lokalplan kan udarbejdes for at fastholde et områdes hidtidige karakter og funktion. Lokalplanen skal dels sikre, at forestående aktiviteter er i overensstemmelse med kommuneplanen, dels at der sker en rimelig afvejning af offentlige og private interesser; men først og fremmest skal lokalplanforslaget muliggøre, at borgerne kan tage stilling til planen. Kommunen må derfor i tegninger, fotos og motiverende beskrivelse billedliggøre planens hensigter og konsekvenser, og byrådet skal efter sin behandling offentliggøre planen for at få borgernes eventuelle kommentarer. I den lokale presse skal byrådet bekendtgøre, hvor og hvor længe planen er lagt frem og hvordan den kan erhverves.
En lokalplan kan og bør i henhold til lovens § 18 indeholde en række bestemmelser, som fastlægger områdets karakter og funktion, og det kan f.eks. for et haveboligområde strække sig lige fra områdets overordnede vej- og stibetjening til fastlæggelse af farven på tagsten og udvendigt træværk. Det er altså ikke sikkert, at et hvilket som helst typehus kan bygges på netop den grund, man har udset sig.
Lovens § 18 tillader også bestemmelser for træer og grønne planters indvirkning på det fremtidige miljø; men det er vanskeligt at formulere sådanne krav, når også planternes vækstvilkår og deres udviklingstid skal tages i betragtning. De mange store træer, der præger lokalplanernes tegninger og »bærer« miljøet, er derfor ikke sikret virkeliggørelse.
Da en lokalplan må regnes at give et fuldstændigt overblik over de forpligtelser og rettigheder, man har som borger og grundejer i et givet område, er det vigtigt at kende lokalplanens indhold. Der vil gå mange år, før alle, også tidligere udbyggede, områder er belagt med lokalplaner; indtil da gælder tidligere udarbejdede byplanvedtægter, som også kan erhverves i kommunens tekniske forvaltning.
Lokalplaner drøftes 1984.