Logo

Hjælme - Ammophila arenaria

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hjælme - Ammophila arenaria

Ammophila kommer af græsk ammos = sand og philos = elskende og henty­der til plantens voksested. Det danske navn hjælme er beslægtet med ordet halm og hentyder til plantens grove og kraftige strå. Hjælme forveksles ofte med marehalm; men disse to klitgræs­ser kan adskilles ved følgende kende­tegn: hjælme har 4- brede blade med en 1- lang skedehinde, der er dybt tokløvet; marehalm har 8- brede blade med kort skedehinde på .

Hjælme hører til den første vegetation i den bevægelige klit, hvor den ved overfygning af sand vokser kraftigt og helt kan gennemvokse klitten med lan­ge, forgrenede jordstængler og herved forhindre sandflugt. En klit, hvor hjæl­me danner spredte tuer og hvor der ikke findes andre planter, kaldes for den hvide klit. I den grå klit er andre planter kommet til, og på dette stadi­um, hvor sandet stort set er bundet, ophører hjælme at blomstre.

 

Hjælme og marehalm har stærkt forgrenede rødder, som binder sandet i klitterne og hindrer sandflugt.

 

Hjælme er almindelig overalt her i landet ved strande og plantes i stor stil, hvor man frygter sandflugt. Til plant­ningen anvendes skud, taget andre steder; plantningen foregår i reglen i oktober-december.

 

I strandhaven er hjælme en pionerplante, hvis forgrenede rodsystem hindrer sandflugt; den bevægelige "hvide klit«; senere kan der plantes marehalm og buske som bukketorn, havtorn, gyvel, rynket rose og tornblad.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,4 (12 stemmer)
Siden er blevet set 8.849 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her