Logo

Kermesbær - Phytolacca

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kermesbær - Phytolacca

Slægtsnavnet Phytolacca kommer af græsk phyton=plante og lacca=lak og hentyder til bærrenes saft, der er ugif­tig og anvendes til farvning af syltetøj, vin og frugtsaft. Frugterne ædes gerne af solsorte, som derved bidrager til at sprede kernerne. Det ejendommelige danske navn kermesbær stammer fra arabisk qermez, egentlig navnet på cochenille-skjoldlusen og dennes skar­lagenrøde farve; det hentyder til bær­renes røde saft. Såvel den tykke rod som frøene hos Phytolacca acinosa og americana er giftige.

 

Pleje: Kun de staudeagtige arter dyr­kes her i landet; de trives bedst i fuld sol på næringsrig, lettere jord. Planter­ne formeres ved deling eller frø, der sås om foråret. Amerikansk kermes­bær breder sig dog ved selvsåning og kan blive et besværligt ukrudt i haven.

 

Arter:

Phytolacca acinosa, almindelig kermesbær, der stammer fra Kina og Japan, er en 150 cm høj staude med knoldformet rod og rødlige, saftfyldte stængler. Bladene er ovale og stilkede og blomsterne hvidlige; de sidder tæt sammen i oprette klaser. Arten blom­strer i juni-september og har saftige, sortrøde flerfoldsfrugter.

Phytolacca americana stammer fra Nordamerika og bliver en 3 m høj staude. Den minder om almindelig kermesbær, men har enkeltfrugt. Den solgtes tidligere under navnet Phyto­lacca decandra.

Phytolacca dioica fra Sydamerika er et stort bredkronet, tykstammet træ, der ikke er hårdført hos os.

 

Kermesbær (Phytolacca acinosa). Mange fugle er glade for frugterne.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,1 (18 stemmer)
Siden er blevet set 7.365 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1179413-08-2017 11:19:51 I. Braun
Lige hvad jeg manglede
242911-10-2011 11:06:10 Christine
Jeg har hørt, at man tidligere brugte noget af planten til at farve garn og stof med. Er det bærrene eller roden? Og hvordan gør man?

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her