Sødkartoffel eller batat hører hjemme i tropisk Amerika, hvorfra den er spredt til andre tropiske egne. Sødkartoffel er en flerårig urt, som i vækst minder meget om vore almindelige snerler. Bladformen kan variere meget, fra tilspidset hjerteformet som hos snerler, til dybt fligede eller lappede. Både stængler og blade kan variere fra grønt til rødviolet. Blomsterne sidder enkeltvis i bladhjørnerne og holder kun en dag; farven er som regel rødviolet, men kan også være hvid eller rosa. Planten danner store underjordiske stængelknolde, som er et vigtigt næringsmiddel; knoldene er udvendig gullige, rødlige eller næsten sorte, og kødet er hvidligt eller rødligt. Ved skrælning af ukogte knolde kan kødet få en noget giftigblå farve, som skyldes iltning af nogle gummiagtige stoffer; kommer man ud for dette, bør man skrælle og dele knoldene under vand. Sødkartofler ses ofte i danske butikker, især sidst på vinteren. Vil man prøve at dyrke denne køkkenurt, kan man få startmaterialet ved at købe en knold og lægge den til spiring. Kartoffelspisende danskere skal vænne sig til den sødlige smag, der dog ikke er så stærk som hos kartofler, der er blevet søde af frost. Knoldene er rige på A-, B- og C-vitamin samt jern og indeholder også en del æggehvidestof.