Logo

Mesterrod - Peucedanum ostruthium

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Mesterrod - Peucedanum ostruthium

Mesterrod er vildtvoksende i Alperne, men er nu udbredt i store dele af Europa, hvor planten har været dyrket og anvendt som lægeplante siden mid­delalderen. Her i landet brugtes plan­ten først i klosterhaverne, men spred­tes senere til præstegårds- og bønder­haver, hvor den stadig, om end sjæl­dent, kan findes. Planten blev anvendt mod mange slags svageligheder som feber og tandpine, og i pesttider skulle den tygges. Plantens danske navn hen­tyder til, at den var »mester« over hekse og trolde. Det botaniske slægts­navn er en latinisering af græsk peuke­danos = bitter, efter plantens indhold af bitterstof.

Mesterrod er en stærkt krydret duften­de staude med tyk, grenet rodstok. De nedre blade er læderagtige, dobbelt tredelte med store ægformede afsnit og store, opblæste bladskeder. Stænglen er hul og 50-80 cm høj. Blomsterne er hvide eller svagt rødlige og sidder i store, noget flade dobbeltskærme med få svøb. Planten blomstrer ikke hvert år her i landet, men formerer sig vegetativt ved udløbere fra rodstok­ken. I haven formeres mesterrod ved deling af ældre planter, ved stikning af udløbere eller ved frø, som sås straks efter modning.

 

Mesterrod (Peucedanum ostruthium) er en velkendt, gammel lægeplante.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (4 stemmer)
Siden er blevet set 3.459 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her