Olieplanter er træagtige eller urteagtige planter, hvis fedtholdige frugter og frø anvendes til udvinding af vegetabilske olier. Disse olier består af kemiske forbindelser mellem glycerin og forskellige organiske fedtsyrer som stearinsyre, palmitinsyre og oliesyre. Fedtstofferne har et stort kalorieindhold og udgør en væsentlig del af disse planters oplagsnæring til senere anvendelse ved frøenes spiring og kimplanternes udvikling. De forskellige planteolier har stor betydning både i primitive samfund og i moderne industrisamfund som væsentlige bestanddele i spiseolier, margarine, smøreolier, fernis, farvestoffer, kosmetik og sæbe.
Mange tropeplanter er leverandører af planteolier, først og fremmest bomuld, jordnød, kokospalme, oliepalme og sesamplanten.
Fra køligere himmelstrøg kendes olieplanter som hør, olieplante (Ricinus), oliven raps, rybs (bill.), sennep, sojabønne, solsikke og valmue.
Enkelte af de danske olieplanter kan dyrkes som prydplanter i vore haver, bl.a. hør, solsikke og valmue.
Se også artiklerne under de enkelte planters danske navne.