Logo

Hvede - Triticum aestivum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hvede - Triticum aestivum

Hvedeslægten omfatter flere arter, hvis oprindelse er uvis. Man ved, at hvede har været dyrket i 3. årtusind f.Kr. i Kina og på et tidligt tidspunkt i Ægyptens historie.

Almindelig eller blød hvede (Triticum aestivum) er antagelig ført til Europa fra den sydvestlige del af Centralasien. Græsset bliver indtil 1,5 m højt, og akset er ret langt og noget sammen­trykt. Der er beskrevet flere hundrede former, der enten har stak eller er stakløse. Her i landet dyrkes de staklø­se og inden for disse især vinterhvede. Godt 100.000 ha bliver hvert år sået til med denne type, hvoraf omkring 20 forskellige sorter dyrkes.

 

Hvert år dyrkes der over hele verden omkring 100.000 ha med hvede (Triticum aestivum).

Hvede benyttes i udstrakt grad som brødplante, og i det mellemste og sydlige Europa og i Nordamerika er hvedemel det vigtigste næringsmiddel for befolkningen. Hvedeklid, der er affaldet fra sigtningen, anvendes især som kreaturfoder og er både protein- ­og vitaminrigt.

 

Andre arter: Glas- eller hård hvede (Triticum durum) har en hård kerne, 2 korn i hvert småaks og lange stakke. Den dyrkes i landene omkring Middel­havet og stammer fra Etiopien. Den anvendes til makaroni, nudler m.m. og er meget proteinrig.

Enkorn (Triticum monococcum) har, som navnet siger, kun et korn i hvert småaks. Arten hører hjemme i Lillea­sien og blev bl.a. i bronzealderen dyr­ket i Danmark. I dag dyrkes den på nogle få lokaliteter i Lilleasien og lande ved Middelhavet.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 4.655 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her