Planteforædleren med nogle rosennyheder, før de indsendes til bedømmelse hos Plantenyhedsnævnet.
Enhver person, der her i landet eller i udlandet har frembragt en plantenyhed, kunstigt eller spontant, kan opnå en juridisk bindende planteforædlingsret, gældende for denne plante. Reglerne er ensartede i de fleste stater. For at opnå denne ret skal plantenyheden imidlertid opfylde visse betingelser. For det første skal den ved mindst en egenskab kunne skelnes fra enhver anden planteart, der var kendt på det tidspunkt, hvor der ansøges om beskyttelse. Af disse egenskaber kan bl.a. nævnes plantens bygning, form og farve, modstandsdygtighed eller indhold af særlige tørstoffer, olier eller andet. Desuden må nyheden være tilstrækkelig ensartet, og endelig må den være stabil i sine særlige egenskaber under en opformering, så at det er muligt også for andre at foretage opformering på baggrund af forædlerens vejledning.
Ønsker man en sådan forædlerret, opnås den i Danmark ved at indsende mindst 10 stiklinger til en forsøgsstation under Plantenyhedsnævnet. Her foretages den fornødne stikning et års tid før naturlig blomstring, og bedømmelsen af den anmeldte karakteregenskab vil ske efter en såkaldt guide-line, indeholdende 56 punkter. Plantenyhedsnævnet fører samtidig dagbog, hvori anmeldelser om beskyttelse indføres umiddelbart efter, at nævnet har modtaget anmeldelsen. Desuden føres et plantenyhedsregister, hvori den anmeldte plantenyhed optages, når det er konstateret, at den opfylder betingelserne for optagelse. Nyheden indgår derpå i et plantenyhedsarkiv, og forædleren betaler et beløb for forædlingsretten, samtidig med at han modtager et nyhedsbrev. Retten varer i 15 år plus de 2 år, det tager at undersøge de anmeldte karakteregenskaber.
Plantenyhedsnævnet kan imidlertid, også uden prøvedyrkning her i landet, godkende en plantenyhed, hvis nyhedsafprøvningen er foretaget under den internationale konvention for beskyttelse af forædlerrettighederne (UPOV).