Logo

Jødekirsebær - Physalis alkekengi

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Jødekirsebær - Physalis alkekengi

Frugten hos jødekirsebær er et rødt, kirsebærlignende bær, omgivet af et bæger, som er årsag til plantens andre danske navne: ballonplante, lanterneplante og japansk lygte. Det botaniske slægts­navn Physalis betyder blære. Jødekirsebær har et hurtigtvoksende net af krybende rodstokke, som kan gøre planten til et ganske vist smukt, men meget ubehageligt ukrudt, der er næsten umuligt at udrydde. Blot nogle få cm af rodstokken er nok til at starte en ny plante. Den bør derfor aldrig anbringes i staudebedet eller andre blomsterbede, men kun i særlige bede, omgivet af nedgravede, lodrette skiver af tjærepap eller svær plastfolie, som hindrer rødderne i at brede sig videre til alle sider. Jødekirsebær hører til natskyggefamilien og har hvide »kar­toffelblomster« uden større dekorativ værdi. Betydningen som haveplante ligger udelukkende i de smukke, hold­bare frugtstande.

 

Frugten hos jødekirsebær (Physalis alkekengi) er et rød bær, omgivet af det ballonagtige, rødgule, blæreagtige oppustede tørre bæger, der har givet planten det danske navn ballonplante.

 

Vækstkrav: Jødekirsebær er ikke sær­lig kræsen med hensyn til jordbund og omgivelser; den trives dog bedst i en ret tør, letgennemtrængelig muldjord med højt reaktionstal: kalkholdig jord. Den trives både i sol og skygge, men ballonfrugterne udvikles dog bedst i fuld sol. I streng frost kan rodsystemet tage skade og bør derfor dækkes med vissent løv.

 

Pleje: Planterne formeres let ved de­ling af de underjordiske udløbere, hvoraf småstykker kan udplantes i det tidlige forår. Nedskæring af den visne top bør af hensyn til frugterne først ske om foråret, så ballonfrugterne kan få lov at pynte hele vinteren igennem.

 

Anvendelse: Jødekirsebærrene dyrkes bedst i afgrænsede bede, så de ikke bliver ukrudt i haven; de kan også dyrkes i plante kummer eller betonrin­ge, hvorfra de ikke har mulighed for at brede sig videre. Som snitplanter er jødekirsebær meget værdifulde. De af­skårne stængler med frugterne kan nemt holde i tørret stand en hel vinter indendørs. Ved afskæring må man kun vælge de fuldmodne, farvede frugter, da de grønne frugter hurtigt visner og ser kedelige ud.

 

Varieteter: Physalis alkekengi var. franchetii er kraftigere end arten og bliver meterhøj. Den har også større balloner og er derfor mere værdifuld til dyrkning i have og i snitbed.

 

Andre arter: Der findes en række arter af slægten Physalis, som ikke er særlig kendt i Danmark, men som i deres respektive hjemlande har betydning, bl.a. som næringsplanter.

Physalis ixocarpa stammer fra Mexico, hvor dens violette bær anvendes til marmelade og frugtsaft.

Physalis peruoiana fra Sydamerika har papiragtige blomsterbægre, besat med hvidlige hår. Bærrene er gule og har en sursød smag, omtrent som tomater, og en duft som ananas. De kan spises rå eller syltede. Planten er enårig. Physalis pruinosa kaldes af og til jord­kirsebær eller jordtomat. Dens frugter er aromatiske og sødlige og dyrkes en del i de varme dele af USA.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (50 stemmer)
Siden er blevet set 17.049 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
253426-10-2013 21:57:44 Conny
Hej Leif. I familie med jødekirsebær er ananaskirsebærret, som ligner den fuldstændig, bortset fra at bægeret er grønt og frugten gul, og den kan spises. Jeg har i år haft held til at dyrke den i min have - om frugterne når at modne inden frosten sætter ind ved jeg ikke, jeg skulle nok have haft planten i en krukke et lunere sted. Jeg købte en pose frø sidste år, hvoraf jeg såede halvdelen - der kom nogle planter, men ingen bær. I år såede jeg så resten, og de 3 planter som har overlevet er godt 1 m høje, og bærer flere "lygter". Jeg har også den orange, Jødekirsebær, som er en lille smule større, men nok ikke er spiselig (som du jo selv nævner), men kun til dekorationsbrug.
253510-01-2012 19:15:55 Leif Steenberg
Jeg mener stadig at frugten kaldes "ananas-kirsebær" som vi kan købe i vore butikker af og til. Mån ikke der-ude er nogen som kan fortælle mig, om der er nogle arter med spisselige kirsebær, som kan dyrkes herhjemme. Jeg efterlyste det i min kommentar den 19.12. 2010. Men endnu er der ikke nogen klogere, der har set det eller kommenteret det.
Hilsen Leif
253608-01-2012 10:21:43 Peer akobsen
Som forholdsvis ny læser af haveABC.dk mangler jeg i starten af en plantes omtale oplysning, om planten er spiselig eller giftig. Det kan ofte først opdages i en kommentar som om Jødekirsebær - Physalis alkekengi. Måske en ide for redaktionen. Hilsen Peer
253719-12-2010 22:25:03 Leif Steenberg
Jødekirsebær. Hvorfor kaldes de det? Ballonplante kan man godt forstå. Lanterneplante kan man også godt forstå. og det med lygteplante er også til at forstå. Japansk lygte kan man vel ikke kalde den, da der er en anden plante, der har det navn. Men hvilken plante fik først navnet. Det er ellers et ret godt navn. Nå men jeg smagte en gang på en af dem vi har selv. Den smagte ikke særlig godt - nærmest uspiselig
på grund af eftersmagen - men den ligner jo ananas-kirsebæret fuldstændig. Den er også i familie med den plante , går jeg ud fra. Hvorfor kan man ikke ligesågodt få nogen i sin have som kan spises, altså en rigtig ananas-kirsebærplante istedet. Kan den ikke klare vores kolde klima? En plante der breder sig som ukrudt og hvor bæret er spiseligt, ville være helt fint mange steder. Det kunne være, der er nogen, der kan svare på det. Hilsen Leif

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her