Familie: Plantetype: Staude
Voksested:
Højde: 100-150 cm.
Blomstring: Juli-august.
Formering: Frø, deling.
Anvendelse:
Løvstikke har været anvendt her landet siden middelalderen, hvor alle dele af planten blev brugt som læge- og krydderurt. Rod og blade blev anvendt mod bl.a. blæresten og dårligt syn, og endnu bruges rod, unge skud og blade i kødsuppe, der efter kogning med denne urt minder om bouillon, fremstillet af maggiterninger. Planten kaldes derfor også for krydderurt, suppeurt og maggiurt. Smagen er meget gennemtrængende og minder mest om selleri. Løvstikke stammer fra Iran og Sydeuropa og er en 1-1,5 m høj staude med furede stængler og store, glinsende, 2-3 gange fjersnitdelte blade med rudeformede afsnit. Blomsterne er gulgrønne; efter blomstringen i juli visner planten delvis ned, og bladene bør derfor høstes i juni til anvendelse i løbet af vinteren.
Løvstikkes blade er snitdelte med rudeformede, lappede afsnit og har stærk smag og lugt.
Opbevaring: Bladene kan tørres eller fryses, og roden, der ligeledes er velsmagende, kan opbevares i sand eller i køleskab i en plasticpose.
Formering: Frøet sås på blivestedet i april-maj og udtyndes til 60-75 cm's afstand. 1-2 planter er tilstrækkeligt til at dække en families behov.