Bordeauxvæske er et kobberholdigt plantebeskyttelsesmiddel med forebyggende virkning over for svampesygdomme, der spredes ved luftbårne sporer. Ved et tilfælde blev denne virkning opdaget i de franske vin distrikter , idet de vinstokke, som man havde sprøjtet med en blanding af blåsten og kalk for at afskrække forbipasserende fra at stjæle druerne, fik langt færre angreb af den frygtede sygdom vinskimmel.
Den endelige opskrift på bordeauxvæske leverede den franske botaniker Millardet i 1885, og i årene derefter blev den et meget anvendt middel, bl.a. mod kartoffelskimmel og æbleskurv. Fremstillingen er ret omstændelig, og det er en af grundene til, at bordeauxvæske nu er erstattet af andre midler.
Blåsten (CuS04, 5H20) og brændt kalk (CaO) røres i hver sit trækar op med vand, og de to opløsninger blandes lige før brugen til en lyseblå væske, der udsprøjtes på planterne. Derved bliver de overalt beklædt med en blåhvid hinde, hvorfra der langsomt udskilles små mængder kobber, som virker dræbende på svampesporer. Sprøjtningen er således forebyggende og har ingen virkning på en allerede etableret svampesygdom på planten.