Det botaniske slægtsnavn Silene hentyder til blomstens bæger, der hos adskillige af arterne har form som en tykmavet krukke. Sådanne krukker var oprindelig opkaldt efter Seilenos, som ifølge den græske gudelære var Dionysos' altid drukne ledsager. Det danske slægtsnavn hentyder til de klæbrige stængler.
Arternes blomster adskiller sig fra nellikegruppens øvrige blomster ved at være tregriflede med et fem tandet bæger og langneglede kronblade med bikrone. Frugtknuden er forneden delt i tre rum ved skillevægge, mens den foroven er enrummet. Frugten er en kapsel. Slægten omfatter i Danmark omkring 10 vildtvoksende arter, mens adskillige andre dyrkes som prydplanter.
Blæresmælde (Silene vulgaris) er en limurt, der har fået sit danske navn af det store oppustede bæger. Den er almindelig på diger, marker og langs veje på tør, grusholdig jord.
Tuelimurt (Silene acaulis) danner tætte puder, der kan være helt dækket af de rødlige blomster i juli.
Vækstkrav: Limurt vokser normalt på ret tør og stenet jord, hvorfor den bør udplantes på lignende steder i haven for at udvikle sig smukkest. Den kan udplantes i almindelig havejord i fuld sol, men har så tilbøjelighed til at forsvinde fra voksepladsen i løbet af nogle få år.
Pleje: Se arterne.
Vildtvoksende arter:
Blæresmælde (Silene vulgaris) er en flerårig, vildtvoksende plante med en kraftig pælerod, der foroven fortsætter i en kort, grenet jordstængel. Herfra udgår de 20-40 cm høje, opstigende eller oprette stængler med lancetformede blade. De nikkende blomster sidder i en endestillet, mangeblomstret kvast; bægeret er stort, opblæst, ægformet med rødlig nervering, kronbladene er hvide med kløvet plade og bikronen ubetydelig. Frugten er en kapsel. Planten vokser ved vejkanter, langs grøfter og hegn og på tørre bakker og overdrev. Kan forekomme som ukrudt på magre græsmarker.
Strandlimurt (Silene maritima) ligner blæresmælde meget, men har grenet, træagtig jordstængel og talrige nedliggende, tueformede, golde bladskud med kødfulde blade. Blomsterskuddene er først nedliggende, derefter opstigende, 8-25 cm lange, og ender i entreblomstrede kvaste med små, grønne højblade. Bikronen er tydelig totandet og frugten en kapsel. Planten er vildtvoksende på klippekyster og stenede eller grusede strandbredder; den tåler tildækning af sand, idet dens stængler villigt vokser igennem dette. Arten er ret sjælden, idet den kun forekommer ved Jyllands nordlige kyster samt på Læsø og Hesselø. Sorten Silene maritima 'Flore Pleno' kan med stor fordel dyrkes som mur- og stenbedsplante. Den kræver fuld sol, tåler lang tids tørke og blomstrer i juni.
Tuelimurt (Silene acaulis) er flerårig og vokser i helt faste, tætte puder, der minder noget om mos puder. Tuerne er opbygget af rigt forgrenede, korte og oprette, 2-10 cm høje stængler, der ved grunden er forveddede. Bladene er linjeformede, ca. 1 cm lange og spidse. De talrige lyserøde blomster er enlige, ustilkede og når kun lige op over puden, der i blomstringstiden er fuldstændig dækket af blomster; de dufter kraftigt som af nelliker og besøges af et stort antal insekter. Planten foretrækker kalkrig bund i klipperevner eller på fjeldheder, forekommer ikke vildtvoksende i Danmark, men kan dyrkes på en veldrænet, meget stenet eller grusholdig jord.
Dyrkede arter: Alpelimurt (Silene alpestris) adskiller sig fra de øvrige limurter ved at have 4-6-tandede kronblade.
Stænglen har modsatte, smalle blade, der ved grunden er randhårede. Blomsterne er hvide og udvikles i spidsen af de ca. 15 cm høje stængler i juni-juli. De har en tydeligt tofliget bikrone. Frugten er en kapsel. Planten breder sig stærkt ved sine underjordiske udløbere. Den foretrækker kalkholdig, sand blandet jord i fuld sol og er fortrinlig som stenbedsplante. Formeres lettest ved deling.
Høstlimurt (Silene schafta) er 8-10 cm høj og tæppedannende, med golde skud, der er næsten helt nedliggende, og blomsterbærende, der er halvt oprette. Bladene er små, rosetstillede og omvendt ægformede til langstrakte. Blomsterne sidder få sammen eller er enlige. De er rosafarvede og udvikles i august-september. Høstlimurt er en værdifuld stenbedsplante, idet den foretrækker en letgruset muldjord i fuld sol. Formeres ved frø eller deling.
Knippellimurt (Silene armeria) er en enårig, 30-50 cm høj, blå- eller grågrøn, urteagtig plante med klæbrige stængelstykker i plantens øverste dele. Blomsterne er ret små, men talrige og bliver hos de forskellige former enten rødlige, rosa eller hvide. Blomstrer i juli-august. Formeres ved frø, der udsås på blivestedet; udsår ofte sig selv.