Spansk peber eller paprika (Capsicum annuum) kom til Europa fra Sydamerika i det 16. årh. Det er en meget gammel kulturplante, der længe før Columbus' tid blev dyrket og anvendt som køkken- og krydderurt af indianerne. I Europa og især i Ungarn kom man hurtigt til at sætte pris på frugterne, der mest blev forhandlet tørret og malet. I Danmark lærte folk først i det 20. årh. at bruge de friske frugter i husholdningen.
Modne frugter af spansk peber (Capsicum annuum).
Spansk peber er en enårig urt med opret vækst og ret svag forgrening. I væksthus kan planten blive op til 100 cm høj, mens den på friland kun bliver 30-50 cm. Bladene er glatte, elliptiske, og de hjulformede blomster, der oftest
er hvidlige, sidder enlige eller få sammen. Frugten er et ret tørt, luftfyldt bær af forskellig form og størrelse; farven er gul, hvidlig, rød, violet eller sortagtig. Her i landet anvendes mest de grønne, umodne frugter, der er mindre søde end de modne og har en let bitter smag.
Vækstkrav: Planten ynder sol, varme og fugtighed. Jorden bør være humusrig, og klorholdige gødninger skal undgås. I Danmark lykkes dyrkningen især i koldt væksthus om sommeren; men planterne kan dog også med held dyrkes på et lunt sted i haven under solfangere.
Pleje: Frøet sås i marts-april i potter i hus ved 16-20°C. Småplanterne omplantes eventuelt i større potter, inden de afhærdes for udplantning midt i maj; plante afstand 30x50 cm. Når højden er ca. 15 cm, knibes toppen af, og når væksten for alvor begynder, bindes planterne op til en stok. For at undgå angreb af rødt spind overbruses planterne daglig med rent vand; de vandes en gang om ugen med gødningsvand.
Sorter: 'Goldstar' , 'Pedro' og 'Pekana'.
Se også artiklerne Cayennepeber og Prydpeber.