Kvan har langt tilbage i tiden spillet en stor rolle som køkkenurt og lægeplante i Norden. Ekstrakt af rod og frø anvendtes i medicin og likører, mens blade og unge skud spistes som køkkenurt. I dag anvendes planten mest i brændevin p.gr. af den fine aroma.
Kvan er en staude med en 1-2 m høj, hul stængel. Bladene er glatte, 2-3 gange fjersnitdelte og med meget opblæste bladskeder. Blomsterne er bleggrønne og skærmene store. Arten omfatter dels en bittert smagende form, vandkvan (Angelica archangelica ssp. litoralis), der er vildtvoksende ved vore kyster, dels en sødt smagende form, der dyrkedes som nytteplante.
Vækstkrav: Planten vokser bedst ved rindende vand, f. eks. ved bække, hvor den ved selvsåning er i stand til at brede sig.
Kvan (Angelica archangelica) er en imponerende skærmplante, der kan dyrkes som køkkenurt og krydderurt.